Familjedag i Gällerstena – Med elden i skogen, 23 mars
15721
post-template-default,single,single-post,postid-15721,single-format-standard,bridge-core-3.1.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive
Eld i Gällerstena

Familjedag i Gällerstena – Med elden i skogen, 23 mars

Elden har spelat en viktig roll historiskt. Många arter är beroende av eld och Ydre har en lång tradition av svedjebruk och kolmilning. I Gällerstena återställs hagmarker för att gynna natur- och kulturvärden. Välkommen att delta i aktiviteter som gynnar biologisk mångfald och kulturarv!

SCHEMA FÖR DAGEN, 23 MARS:
10.00-13.00 Eldskola med Håkan Strotz från Urnatur. Lär dig göra upp eld smidigt, elda säkert och laga kolbullar. Prova även att göra upp eld med eldstål. Vuxna och barn från 8 år.
11.30 Mulmholkar/insektshotell
12.45 Lyssna till musik/sång/text
13.30 Var med och röj fram stenrösen, viktiga miljöer för många arter. Några av rösena är möjliga gravar.

ANMÄLAN:
Anmäl dig till eldskolan genom att mejla info@spariskogen.se. Några platser kvar, förlängd anmälan!
Övriga aktiviteter är öppna och du är varmt välkommen att delta utan föranmälan!

TA MED:
Matsäck, eld kommer finnas för grillning
Varma oömma arbetskläder, handskar och skor
Om du har: kniv, yxa, såg

TILLGÄNGLIGHET:
Delvis svårframkomlig terräng

OM HÅKAN STROTZ:
Håkan Strotz, jägmästare, driver tillsammans med Ulrika Krynitz, biolog, företaget Urnatur, som är verksamt med utbildning och upplevelser inom natur- och kulturområdet. Deras företagsidé är att på ett spännande och lärorikt sätt förena teoretiska och praktiska kunskaper. Urnatur är en mångfaldsgård med djurhållning, odling och ekoturism, där markerna restaurerats. www.urnatur.se

HITTA HIT:
Gällerstena ligger ca 10 min söder om Österbymo med bil, ta till höger vid Stora Bräng. Aktiviteten sker i kohagen, öster om byn över gärdena. Följ grön snitsling eller hästarna.
Parkering utanför den stora lagården längst bort i byn (söderut) eller vid behov längs vägen ut ur byn. Utedass finns ovanför vägen. Se skyltning på plats.

ARRANGÖR:
Spår i skogen/Teater Asoko i samarbete med Urnatur och Ydre kommun. Arrangemanget är en del av Ydres miljö- & klimatveckor.